فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش حقوق عمومی
سال دوازدهم شماره 28 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/03/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • ایرج بابایی صفحات 1-30
    قواعد حقوقی ناظر بر خسارات ناشی از صدمات جانی، اصلی ترین بخش حقوق مسؤولیت مدنی را تشکیل می دهد. از زمان تصویب قانون مجازات اسلامی و حکومت قواعد فقهی در این بخش حقوق ایران، سؤالها و ابهامات بسیاری در مورد حکم طیف وسیعی از خسارات ناشی از صدمات جانی و مشخصا خسارات معنوی و خسارات مالی راجع به هزینه درمان و ازکارافتادگی مطرح گردید که به رغم گذشت ربع قرن هنوز پا برجاست و حکم آنها برای جامعه حقوقی و حتی دادگاه ها روشن نیست. این در حالی است که با کمال تاسف، کشور ما جزو کشورهایی است که بالاترین تعداد قربانیان حوادث و خسارات جانی را داشته و دعاوی راجع به آن رایج ترین دعاوی نزد دادگاه هاست. ریشه این ابهام، اصرار فقها بر پرداخت صرفا دیه و عدم قابلیت جبران دیگر خسارات و مشخصا هزینه درمان و از کارافتادگی، از یک طرف، و مقاومت حقوقدانان و دادگاه ها به علت ناعادلانه بودن این حکم و تفاسیر دیگری از احکام فقهی بوده که مورد قبول فقها قرار نگرفته است.
    در این مقاله سعی شده با شناخت منطق فقهی و منطق تحول جبران خسارت جانی از صرف دیه تا جبران خسارات جانی، به تفکیک خسارات معنوی و مادی در حقوق جدید دنیا، بازخوانی جدیدی از مباحث فقهی و حقوقی صورت گیرد و راه حلی مناسب با منطق فقهی و مبانی عدالت برای حل این گره گشوده نشده حقوق ایران ارائه گردد.
    کلیدواژگان: مسؤولیت مدنی، خسارت، خسارت جانی، هزینه درمان، از کارافتادگی، خسارت معنوی
  • علیرضا باریکلو صفحات 31-52
    در مواردی که وکیلی حق توکیل ندارد و علی رغم آن، شخص دیگری را به عنوان وکیل برای اجرای مورد وکالت انتخاب می کند، آثار و پیامدهای حقوقی آن قابل بررسی است.
    به نظر می رسد، اگر موضوع وکالت انعقاد معامله ای باشد و شخص انتخاب شده آن را منعقد کند، قرارداد نافذ است و موکل باید تعهدات ناشی از آن را انجام دهد؛ مشروط بر آنکه، او از حدود تعیین شده توسط موکل تجاوز نکرده باشد، ولی در موردی که از حدود تعیین شده تجاوز می کند: اگر موضوع قرارداد یا عوض آن عین متعلق به موکل باشد، قرارداد غیرنافذ است، مگر اینکه موکل آن را تنفیذ نماید، اما اگر موضوع یا عوض آن کلی ما فی الذمه باشد، عقد نافذ و معامله کننده و یا انتخاب کننده باید تعهدات ناشی از آن را انجام دهند.
    در مواردی که موضوع وکالت انجام کاری است و شخص انتخاب شده آن را انجام داده، موجب ورود ضرری بر موکل شود، شخص انتخاب کننده و انتخاب شده، هر دو، مسؤول جبران خسارت وارده هستند.
    کلیدواژگان: خسارت، معامله، معتبر، تعهدات، اجرا، جبران، نمایندگی
  • عباس باقری صفحات 53-90
    حق و تکلیف از جمله مقوله هایی هستند که بیشترین و اختلافی ترین دیدگاه ها را به خود اختصاص داده اند. هر مکتب فکری با توجه به جهان بینی و ارزش های خاص خود به این دو مقوله نگاه کرده است. اسلام، نه تنها به عنوان یک دین، بلکه به عنوان مکتبی فکری به این دو مقوله توجه کرده است. به عبارت دیگر، بخش عمده دین مبین اسلام، زنجیره ای از حقوق و تکالیف است که خود بخش مهمی از حقوق اسلامی را تشکیل می دهد.
    بررسی ما در مورد مفهوم حق، حاکی از آن است که وجه مشترک در تعریف حق در نظام حقوقی اسلام و حقوق بشر «امتیاز بودن» آن است. در دین اسلام هر چه هست، «حقوق انسان» است و از تکالیف هم که صحبت می شود، اگر به خوبی دقت شود، این تکالیف در نهایت در خدمت حقوق بشر قرار می گیرند.مساله دیگر که در این نوشته مورد بحث قرار می گیرد، اصیل بودن حق است. به عبارت دیگر، به موجب هر دو نظام، اصالت با حق است و تکلیف تبعی و فرعی است.
    هنوز جنبه های بسیار مهمی وجود دارند که باید درباره آنها تحقیق شود. یک مساله مهم تحقیق در این خصوص است که مهمترین کانون های تعارض در دو قلمرو نظام حقوقی اسلام و حقوق بشر کدامند؟
    از همین رو، نگارنده کوشیده است تا دو مقوله «حق» و «تکلیف» را از منظر حقوق اسلامی و حقوق بشر موضوعه بررسی کند. افزون بر آن، تلاش شده است تا تجلی عملی حقوق و تکالیف در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران- که در واقع تلفیقی از دیدگاه اسلامی و حقوق بشری است- (البته با برتری دیدگاه اسلامی) بررسی شود.
    کلیدواژگان: حق، تکلیف، حقوق اسلامی، حقوق بشر
  • مجید بنایی اسکویی صفحات 91-112
  • محمدتقی رفیعی صفحات 113-148
    اعتبار شرط عدم ازدواج مجدد، به عنوان یک عمل حقوقی، همواره مورد اختلاف فقی هان و حقوقدانان بوده است. عده ای، این توافق را به دلیل سلب حق به طور کلی و مخالفت با قواعد آمره، نامشروع تلقی می نمایند. برخی دیگر، تعهد مبنی بر اسقاط حق ازدواج مجدد را از سوی مرد، الزام آور می دانند. در این پژوهش، با تبیین هر دو دیدگاه، با استناد به برخی مبانی حقوقی و با تاکید بر مصلحت اجتماعی خانواده و تفسیر نوینی از نقش زن در زندگی مشترک، اعتبار این شرط در قالب یک قرارداد خصوصی که مخالف صریح قانون نیز تلقی نمی گردد، برای دوران زوجیت اثبات می گردد. در خصوص آثار حقوقی این شرط، با لحاظ اهمیت تخلف از این شرط و با عنایت به لزوم ضمانت اجرایی مؤثر، نظریه بطلان ازدواج مجدد اقوی دانسته شده و همچنین، نظریه حق فسخ خالی از وجه تلقی نگردیده است.
    کلیدواژگان: شرط، شرط ضمن عقد ازدواج، ازدواج مجدد، صحت و بطلان ازدواج مجدد، حقوق زن
  • سیاوش شجاع پوریان صفحات 149-178
    پزشک به موجب قرار داد متعهد به درمان بیمار می گردد و در راه رسیدن به شفای بیمار، با رعایت موازین فنی و علمی و نظامات دولتی و آگاه نمودن بیمار از آثار و نتایج معالجه تلاش می نماید. به دست نیامدن نتیجه مطلوب، فی نفسه دلالتی بر نقض قرار داد و تحقق مسؤولیت پزشک ندارد و باید تقصیر پزشک ثابت گردد (مسؤولیت مبتنی بر تقصیر).
    قانونگذار بنا به مصالحی، صرف ورود خسارت به بیمار را اماره تقصیر و مسؤولیت پزشک قرار داد (ماده 319 قانون مجازات اسلامی) و پزشک برای رهایی از مسؤولیت باید عدم تقصیر خود و به طریق اولویت قطع رابطه سببیت را اثبات نماید. برای تعدیل مسؤولیت مفروض پزشک درماده 322 همان قانون، اجازه داده شده است که پزشک قبل از شروع به درمان از بیمار تحصیل برائت نماید. شرط برائت باعث معافیت پزشک از مسؤولیت ناشی از تقصیر خود نمی گردد و فقط اماره تقصیر وفرض مسؤولیتی را که از ماده 319 استنباط گردید، تا حد «مسؤولیت مبتنی بر تقصیر» تقلیل می دهد.
    بدین ترتیب، نه مسؤولیت پزشک مسؤولیتی مطلق و بدون تقصیر است و نه شرط برائت رافع تقصیرات پزشک در درمان است.
    کلیدواژگان: پزشک، بیمار، تقصیر، شرط برائت
  • حسن عالی پور صفحات 179-214
    ماهیت یا چیستی جرم در علوم انسانی از طریق تعریف مفهومی آن شناخته می شود، اما در حقوق کیفری که اساس آن قانون کیفری است، فرایند شناخت ماهیت جرم به همان تعریف قانون از جرم ختم می شود؛ حال آنکه تعریف قانونی از جرم، چون حالت ارجاعی به مصادیق مجرمانه دارد، اساسا تعریف محسوب نمی شود و بنابراین درک ماهیت جرم منحرف به سه مسیری می شود که نهایتا پرده از ماهیت جرم در مفهوم نوعی خود بر نمی دارد: نخست بررسی مصادیق مجرمانه که در واقع بیان چیستی هر یک از جرایم است، نه مفهوم کلی جرم. دوم استفاده از داده های علوم دیگر، به ویژه جامعه شناسی و اخلاق که در این صورت فقط قالبی از حقوق کیفری می ماند و سوم مقایسه جرم با عناوین مشابه که این شیوه نیز در راستای تفکیک جرم است تا تشخیص ماهیت آن. اما باید اذعان کرد که جرم موضوعی میان رشته ای است و به قیمت غلبگی سایر رشته ها در تبیین ماهیت جرم باید از همه آنها در مباحث حقوق کیفری سود جست. در این جستار سعی می شود تا از طریق تعریف جرم، ماهیت جرم- هرچند به صورت سوال برانگیز - تبیین شود که مساله آمیز کردن خود شیوه ای بنیادین است برای مراحل بعدی در تقویت حقوق کیفری ایران.
    کلیدواژگان: جرم، ماهیت، تعریف، نسبیت، پویایی، حقوق کیفری، علوم انسانی
  • فاطمه کیهانلو صفحات 215-256
    در کنوانسیون 1951 سازمان ملل در مورد وضعیت پناهندگی، «قادر یا... مایل نبودن پناهنده به قرار گرفتن تحت حمایت» دولت متبوع خود از شرایط اصلی اعطای وضعیت پناهندگی در نظر گرفته شده است. این شرط که به ظاهر، قرار گرفتن در وضعیت تحصیل پناهندگی را به خواست و اراده پناهجو موکول می کند، در دعاوی پناهندگی به «فقدان حمایت دولت» تعبیر شده است. بنابراین، با اثبات فقدان حمایت دولت، عدم توانایی یا تمایل فرد به برخورداری از حمایت مسجل فرض شده و قصد دولت، جانشین قصد فرد می شود. فقدان حمایت دولت زمانی به اثبات می رسد که پناهجو اثبات کند علاوه بر به سر بردن در خارج از کشور متبوع خود، حمایت را از مقامات دولتی مطالبه کرده، اما از آن برخوردار نشده، و امکان توسل به گزینه فرار داخلی را نداشته است.
    کلیدواژگان: پناهنده، حمایت، گزینه یا اصل فرار داخلی، پناهنده در محل، پناهنده با حسن نیت
  • زهرا محمودی کردی صفحات 257-276
    فناوری های جدید چنان قدرت بی سابقه ای به بشر اعطا کرده است که بتواند در جسم بشر و نیز محیط پیرامون خود (محیط زیست) مداخله نماید، اما مسلما علم و فناوری در این وضعیت ناگزیر بوده است چالش های غیر علمی، اعم از اجتماعی، اخلاقی و حقوقی را هم در نظر بگیرد. در این میان، شاید بغرنج ترین مسائل، مواردی است که به ایجاد تغییراتی در وضعیت طبیعی انسان می انجامد. این عوامل سبب چاره اندیشی حقوقدانان و در نتیجه، وضع قوانین و مقررات در دو سطح کاربردی و نظری گردید که حاصل کار در افزودن فهرستی به مقوله های (نسل های) حقوق بشرنمود یافته است؛ یعنی همان مقوله (نسل) چهارم و یا حقوق اخلاق زیستی.
    مقوله (نسل) چهارم حقوق بشر که در اثر پیشرفت علم و تکنولوژی پدیدار گشته، به طور مختصر مجموعه حقوقی است که هدف آن دفاع و حمایت از حیثیت و کرامت انسانی در مقابل سوء استفاده های علمی است. این مقاله به بررسی رابطه میان اخلاق زیستی و حقوق بشر از منظر اصول پایه گذار آنها که در ماهیت یکسان بوده، یک هدف را دنبال می کنند، می پردازد. به عبارت دیگر، مقاله حاضر در پی پاسخگویی به این سوال است که؛ آیا اخلاق زیستی و حقوق بشر در تطابق با هم هستند یا خیر؟
    کلیدواژگان: اخلاق زیستی(بیواتیک)، حقوق بشر، اصول حاکم بر اخلاق زیستی
  • عباس منصورآبادی، محمد جواد فتحی صفحات 277-298
    جعل و تزویر، به اعتبار رفتار مجرمانه، به جعل و تزویر مادی و معنوی (مفادی) تقسیم می شود. به همین اعتبار، جعل و تزویر مادی به دو قسم دیگر قابل تقسیم است: یکی جعل و تزویر مادی به نحو کلی و اولی، و دیگری جعل و تزویر مادی به نحو جزیی و ثانوی. در هریک از دو صورت جعل و تزویر مادی، رفتار مجرمانه در همه موارد، فعل و رفتار مثبت است، ولی هریک از آنها با دیگری تفاوت دارد. در جعل و تزویر معنوی نیز، در بیشتر موارد رفتار مجرمانه، فعل و رفتار مثبت است و در پاره ای از موارد ممکن است ترک فعل و خودداری تنظیم کننده سند، از درج مطالب مورد نظر، به پیدایش سند مجعول منجر شود. رفتار مجرمانه جعل و تزویر مادی به نحو کلی و اولی، ساختن و پدید آوردن یک سند به صورت تام و کامل است که هیچ یک از اجزای آن موجود نیست و مرتکب همه اجزای آن را به وجود می آورد. رفتار مجرمانه جعل و تزویر مادی به نحو جزیی و ثانوی، عبارت از افزودن به اجزای سند و یا کم کردن از اجزای آن است. این رفتار باید در جهت افزودن و کاستن اجزای موثر سند باشد. در هریک از صورتهای یاد شده، رفتار ممکن است بسیط و ساده و یا مرکب و پیچیده باشد. رفتار مجرمانه جعل و تزویر معنوی (مفادی)، تغییر مضمون و محتوای سند به هنگام تنظیم آن است. ارتکاب این رفتار در جایی قابل تصور است که یک نفر عهده دار تنظیم سندی در ارتباط با دیگری باشد. در این حالت، ذی نفع (منتسب الیه) مطلبی را اظهار و اعلام می دارد، ولی تنظیم کننده، مطلب دیگری را در سند قید می نماید. در همه موارد یاد شده، رفتار مرتکب باید قابلیت اضرار و زیان رساندن به دیگری را داشته باشد. ضرر و زیان - اعم از مادی و معنوی - فردی و اجتماعی است. بر خلاف حقیقت بودن را نمی توان شرط تحقق رفتار به شمار آورد صورت پذیرفته باشد؛ اگر اقدام مرتکب منطبق با واقعیت و حقیقت باشد، جعل و تزویر محقق می شود.
    کلیدواژگان: جعل و تزویر، رکن مادی، رفتار مجرمانه، زیان باربودن رفتار
  • حسنعلی مؤذن زادگان صفحات 299-328
    تحقیقات مقدماتی، مرحله اساسی تدارک پرونده دادرسی کیفری به منظور تعیین سرنوشت قضایی متهمان و احقاق حقوق بزه دیدگان و اجرای عدالت کیفری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بازجویی متهمان، مرکز ثقل تحقیقات مقدماتی محسوب می شود و با عنایت به لزوم حمایت از اصل برائت و حفظ کرامت انسانی در اثنای مراحل دادرسی، خطوط اصلی حقوق دفاعی اشخاص مذکور قبل و در اثنای بازجویی وفق اسناد بین المللی و منطقه ای حقوق بشر در مرحله تحقیقات مقدماتی تعیین گردیده است. مصادیق حقوق دفاعی در سازوکار تشریفات بازجویی متنوع است و باید در نظام های دادرسی کیفری کشورها، مطابق اصول دادرسی منصفانه و اسناد مزبور پیش بینی و مقرر شود. از جمله این حقوق می توان به حق تفهیم اتهام با ذکر دلایل آن، حق سکوت و اعلام آن، حق داشتن وکیل و اعلام آن، حق منع تاخیر و تعلل در تفهیم اتهام پس از احضار یا دستگیری متهمان، حق تذکر به مواظبت در اظهارات، حق منع شکنجه جسمی و روحی در اثنای بازجویی و حق ابطال تحقیقات ناقض حقوق دفاعی متهمان اشاره کرد.
    در نظام دادرسی کیفری ایران، اگرچه مقنن به برخی از حقوق مزبور در قانون اساسی و قوانین دادرسی کیفری تصریح کرده است، لیکن در تطبیق با اصول دادرسی منصفانه و تضمینات حقوق بشری در اثنای بازجویی لازم است نواقص موجود، به ویژه در زمینه عدم پیش بینی حق بی قید و شرط داشتن وکیل، حق منع تاخیر در تفهیم اتهام و حق ابطال تحقیقات ناقض حقوق دفاعی متهمان نیز مرتفع شود. همچنین، مصادیق حقوق متهمان نزد ضابطان دادگستری هنگام نگهداری تحت نظر ایشان در قرارگاه ها یا حوزه های انتظامی جهت انجام تحقیقات و به ویژه بازجویی که در حال حاضر به صورت جزئی، ضعیف و مبهم مطرح شده است، به طور شفاف و دقیق پیش بینی شود. قوه قضاییه ایران لایحه جامع آیین دادرسی کیفری را تهیه کرده است و برای طی تشریفات تصویب به دولت تقدیم داشته و برخی از نواقص مزبور را مرتفع ساخته است.
    کلیدواژگان: تحقیقات مقدماتی، حق دفاع متهم، بازجویی، تفهیم اتهام و منع تاخیر آن، پرسشهای القایی، شکنجه و اغفال متهم
  • اقبالعلی میرزایی، سیرالله مرادی صفحات 329-362
    چنانچه دو یا چند ماده قانونی با محتوا و مفاد یکسان طی قوانین جداگانه وضع شوند و متعاقبا یکی از آن مواد حذف یا اصلاح گردد، دیگر ماده یا مواد مشابه را نیز باید منسوخ و اصلاح شده دانست. درچنین مواردی، درواقع قانونی واحد بیش از یک بار از تصویب مجلس گذشته و در حقیقت، یک حکم در دو یا چند ماده تکرار شده است. نسخ قانون نیز حکم را برمی دارد و قالب به تبع حکم از بین می رود.
    در بیان مبنای این عقیده می توان استدلال کرد: مفهوم قانون بیش از آنکه با اجزا و تقسیمات ظاهری آن؛ یعنی ماده ها منطبق باشد، با ماهیت و کارکرد قانون مرتبط است: بی گمان هر دستوری که قانونگذار صادر می کند درپی هدفی است وآن هدف، نه با شماره و قالب ماده ها که با مدلول و مفاد قوانین محقق می شود.آنچه محتوا و مفاد قانون را تشکیل می دهد، درلسان حقوقی «حکم» نامیده می شود.
    براین مبنا، با حذف یک ماده قانونی، قانونگذار نسخ و بی اعتبار شدن حکم آن را خواسته است. این مراد قانونگذار به همراه مفهوم نسخ، زمانی محقق می شودکه حکم یا قاعده منسوخ دیگر مورد عمل قرار نگیرد، درحالی که عقیده به بقای اعتبار حکم ماده منسوخ به استناد ماده مشابه یا المثنی که به ظاهر از مجموعه قوانین حذف نشده، ملازم با لغو و بیهوده گشتن اقدام قانونگذار در نسخ حکم یاد شده است.
    کلیدواژگان: قانون، حکم، قاعده حقوقی، ماده قانون، الغاء، نسخ، ابطال، حکم المثنی، قانون مکرر
  • دکترامیرحسین نیازپور صفحات 363-378
    پیشگیری واکنشی یا کیفری از بزهکاری، دربرگیرنده مجموعه تدابیر و اقدام های نظام عدالت کیفری است که پس از وقوع جرم به منظور بازداشتن بزهکاران احتمالی و واقعی از ارتکاب بزهکاری نخستین یا دوباره اعمال می شود. تصمیم گیرندگان سیاست جنایی معمولا از سازوکارهای متعددی برای سرعت بخشی به فرآیند کیفری استفاده می کنند تا از اطاله دادرسی کیفری، نادیده انگاشتن حقوق کنشگران دعوای کیفری و کاهش کارکرد پیشگیرانه نظام عدالت کیفری جلوگیری شود. در این نوشتار، سرعت بخشی به فرآیند کیفری در سیاست جنایی بین المللی و ملی بررسی می گیرد.
    کلیدواژگان: پیشگیری واکنشی از بزهکاری، سرعت بخشی به فرآیند کیفری، سیاست جنایی، سیاست جنایی قضایی، فرآیند کیفری
  • خیرالله هرمزی صفحات 379-402
  • کمال الدین هریسی نژاد صفحات 403-425
    عدم تمرکز محلی در افق تاریخ اداری ایران با انقلاب مشروطیت پدیدار گشت و خاستگاه اولیه آن شهر تبریز بود. انجمن های شهر به عنوان یکی از مصادیق مهم عدم تمرکز، باز با پیشتازی تبریز در سراسر کشور شکل گرفته، اداره امور شهرها را بر عهده گرفتند. اما چگونگی این امر طی یکصد سال که از آغاز آن سپری شده است، یکسان نبوده و فراز و فرودهای فراوانی را پشت سر نهاده است.
    بلافاصله بعد از انقلاب مشروطیت، انجمن های بلدیه با تکیه بر قانون انجمن های بلدیه مصوب 1325 قمری با اختیارات کافی و با استقلال قابل توجهی، خواه از جهت گزینش اعضای آن و خواه از جهت میزان حضور و مداخله قوه مرکزی در امور مربوط به آنها، به رتق و فتق امور شهرها پرداختند. با وقوع کودتای 1299 و سپس تغییر سلسله پادشاهی و استقرار دیکتاتوری، انجمن های شهر در محاق افتادند و با وضع و اجرای قانون بلدیه 1309 شمسی و آیین نامه اجرایی آن، قانونا و عملا این انجمن ها استقلال خود را از دست داده، به عوامل فاقد الاختیار قدرت مرکزی تبدیل شدند. بعد از شهریور 1320 و باز شدن نسبی فضای سیاسی و بویژه با شروع نهضت ملی شدن نفت، انجمن های شهر نیز مورد توجه قرار گرفتند و با قانون تشکیل شهرداری و انجمن شهر 1328 و سپس لایحه قانون شهرداری 1331 اختیار و استقلال نسبی خود را در اداره امور شهرها باز یافتند. این دوران نیز چندان به طول نینجامید و با کودتای 28 مرداد 1332، نقش انجمن شهر در اداره امور شهرها روز به روز کم رنگ تر شد؛ به نوعی که با تصویب قانون شهرداری مصوب 1334 و اصلاحات بعدی آن و متاثر از فضای سیاسی حاکم، انجمن های شهر عمدتا به نهادهای تشریفاتی مبدل گشتند.
    بعد از انقلاب اسلامی 1357، قانون اساسی ایران اهمیت فراوانی برای شوراها و از جمله شوراهای اسلامی شهر قایل گردید و آنها را از جمله ارکان تصمیم گیری و اداره کشور اعلام نمود، اما به رغم تصویب قوانین مربوط، به دلایل مختلف، این شوراها تشکیل نگردید و اداره امور شهرها به قائم مقامی از طرف آنها به وسیله استانداری ها انجام پذیرفت؛ تا بالاخره شوراهای شهر در سال 1378 تشکیل شد، با آنکه میزان اختیارات و دخالت آنها در امور شهر در حد و شان ترتیبات قانون اساسی در این خصوص نیست.
    کلیدواژگان: شهر، انجمن، شورا، بلدیه، شهرداری
|
  • Ieraj Babaei Pages 1-30
    Legal rules relating to the damage of corporal hurts form the main part of law of torts. Since the enactment of Islamic punishment laws and jurisprudence rules many questions and ambiguities about most of damage caused by corporal hurts and specially moral and financial damage of treatment and disability was raised that despite of a quarterof century still remained unanswered and its matter of law is not clear for lawyers and even courts. Unfortunately our country is among the countries with the highestnumber of victims of corporal events and damage, and the related suits are the most common suits in the courts. The root of this ambiguity is the persistence of jurisprudents on paying only the DYYAH (Fixed amount of money paid to the victim of a corporalhurt) and not paying other damage like costs of treatment and disability on one hand and on the other hand, adverse of lawyers and courts upon injustice and other interpretation of this view that has not been accepted by jurisprudent.This paper tries to present a new view of jurisprudence and legal logic with knowledge of jurisprudence logic and evolution of indemnification of corporal hurts than mere DYYAH to full compensate upon separation mental and material damage in current law of the world to present a suitable solution with jurisprudence logic and basis of justice to solve this inexplicable problem of Iran’s law.
  • Dr. Alireza Bariklu Pages 31-52
    In the cases in which an agent has not the right of Subscription, the questions as choosing another person as an agent for execution of the subject of the contract as delegation, the legal effects and the consequences of this act may be considerable.It seems that, if the subject of the agency concludes of a transaction with special person, such transaction is valid only on the base of this requirement. Therefore in the cases that the contract exceeds special limitations, it will be invalid unless it has been expressly or impliedly agreed. Otherwise, if the price or the subject has general importance in the contract, the agent or the selected persons must execute the entireobligations. However, while the subject of the agency is under performance, in thecases of any damages, the selector and the selected person, both, are responsible to compensate
  • Abbas Baghery Pages 53-90
    Right and duty are kinds of subjects that appropriate the most and challenging point of views. Each ideological school considers these issues regarding to its own world view and its own specific values. Islam not only as a religion but also as an ideological school has seen these issues. In other words, the main part of Islam is chain of rights and duties that form a main part of Islamic law. Our research about the concept of right indicates that the common point of right definition in the legal system of Islam and Human rightsis its "Privilege of Being". Whatever is in Islam is “the rights of human” and if it talks about duties, if notice accurately, finally they serve” human rights". Originality of right is another issue that will be discussed in this paper. In other words, according both systems, rightis principle and duty is supplementary and subordinate. Still, there are many important aspects that should be researched. A major study in this field is to identify the most important point of contrast in the territory of Islamic legal system and Human rights.Hence, the writer has tried to study 'right" and "duty" from the perspective of Islamic Rights and Human Rights. Moreover, it has been trying to consider factual manifestation of right and duty in the Constitution of Islamic Republic of Iran- that is actually theintegration of Islamic and Human Rights viewpoints (with the superiority of Islamic views).
  • Dr. Majid Banaie Eskoei Pages 91-112
    Nullity of tenancy will occur in two shapes: first, tenancy may be null upon lack of one of the conditions of validity of contracts or lack of conditions of validity of tenancy. In this situation and with legal view no contract has been created and relation of parties has justappearance of tenancy. So nullity of tenancy whenever it reveal, retrogress and relation of parties must return in the form of before contract. Second, tenancy has all of the conditions of validity of contract in the time of conclusion but in the middle of tenancy,changing circumstance converts rented property that continuance of tenancy becomes impossible and consequently tenancy will null. In this case, nullity affects future and doesn’t retrogress. Upon this basis, in civil law of Iran, jurisprudence, Egypt and France ruin of rented property will null tenancy from the time of destroy and all of theparties relation before nullity will save, because capability of using for a period of time is the subject matter of tenancy and it is supposed that before destroy of rented property, utilization has been occurred and tenant has been obliged to pay rent. Iran law and jurisprudence in spite of Egypt and France law consider tenancy as a possessive contract.This classification involves some effects and consequences that has more harmony with the nature of tenancy and therefore Egypt and France law doesn’t have defects on nullity of tenancy has being seen in Iran law and jurisprudence.
  • Dr. Mohammad Taqi Rafiei Pages 113-148
    The validity of obligation not to marriage for the second time, as a legal act, has always been a controversial dispute between lawyers and Jurisprudences. Some consider this agreement was illegitimate for general deny of right, and oppose with the imperative rules. Others believe that the assurance upon the decline remarriage right by the manis binding. In this study, explaining both perspectives, citing the legal basis and with the emphasis on social interest of family and a modern interpretation of the role of women in the marital life, validity of this provision in the form of a private contract that explicitly does not opposed the law, would be proved for marital terms. Toward the legal effects of this provision, regarding the importance of infraction of this provision and considering the necessity of effective enforcement, the theory of nullity of remarriage is acceptable, and also the theory rescission is not considered without reason.
  • Siavash Shoja Purian Pages 149-178
    The physician is obliged to treat his patient in according to obligations of a contract.He must also attend the technical and scientific standards and governmentalregulations. Although, If the desired results are not acquired this should not beconsidered as the breach of contract and physician responsibility. Therefore the faultof the physician must be proved (Liability on fault).For some reasons the legislator consider the physician fault and his responsibilityonly as a result of the patient's injuries (Article 319 of Islamic criminal law). On thatside, the physician should prove that there is no fault and no causality relationship.In order to reduce the physician responsibility (Article 322) He has been allowed totake exclusion from the patient before starting his treatments. Mere exceptions onlywill reduce his presumed responsibility which may be deduced from Article 319.
  • Dr. Hasan Alipour Pages 179-214
    In humanities, nature of the crime is recognized by conceptual definition yet in criminal law; exceptionally crime is defined by Act. In fact in criminal law, nature of the crime is legal definition of crime, whereas this kind of definition refers to offences separately and then it is not definition of the crime basically.Understanding the nature of the crime in criminal law inevitably is dependant on three external
    Methods
    First definition of offences, which points the nature of offences in each case and not by focusing on the nature of the crime; Second, by using the concepts in humanities such as sociology, philosophy and moral and third, byattending the comparison crime with similar titles which may help the distinctions among the crimes, but not understanding the nature of crime. In any case, crime is one of the most prominent interdisciplinary subjects and criminal law should at last conceder thehumanities for explaining the nature of the crime.
  • Dr. Fateme Keyhanlou Pages 215-256
    According to 1951 UN Convention relating to the Status of Refugees, a refugee is a person who, among other elements, "is unable or … unwilling to avail himself of the protection of " the country of his nationality. At the first glance, it seems that this element is dependent on the will of the refugee applicant, yet in dealing with refugee cases it has been construed as the lack of the protection which the states areobliged to provide to their nationals. Therefore, the status of a refugee for being unable or unwilling to avail himself under the protection of a State is not proved unless the will of The State for not providing him the protection is demonstrated. To this end, the refugee applicant should, while not having the possibility of resorting to the principle ofinternal flight, have demanded the protection from the state and also been outside the country of his nationality.
  • Dr. Zahra Mahmoodi Kordi Pages 257-276
    Novelty, human with the new technologies has obtained such a power in which he enables to interfere in his environment and in his own functions. In the new environment science and technology have been forced to consider the non science challenges, including social, ethical and legal issues.At the same time, the most complicated issues are those that cause to changes in the natural position of the Human being. These elements cause to enact various regulations in different areas. Such process also leads to the appearance of the fourth generation of human rights called bioethics.Therefore, the fourth generation of human rights has been formed as a result of progressing both science and technology. This article investigates the relationship between bioethics and human Rights by focusing on their fundamental principles, then we try to response this fundamental inquiry that what are the mutual interactions of the bioethics and human rights?
  • Dr. Abbas Mansourabadi, Dr. Mohammadjavad Fathi Pages 277-298
    Upon criminal act (actus reus) forgery and deception divide into two groups: concrete and abstract. The concrete one can be divided into two types: 1.overall and primary concrete forgery, 2.minor and secondary concrete forgery. In every two types of concrete forgery, the criminal act (actus reus) is a positive act and conduct but thereare some differences. In the abstract forgery, the criminal act (actus reus) is a positive action and sometimes failure or refusal of a document editor to insert the desired content will redouned to a forged document. The overall and primary criminal act (actus reus) ismaking and creating a complete document that non of its elements are concrete forgery and the offender creates all components of it.The minor and secondary criminal act (actus reus) is adding or deleting some parts of a document. Of course those parts must be effective ones. Actus reus in all of mentioned forms can be simple and solid orcomplex and complicated. Change of theme or content on the time of making is the actus reus in abstract forgery. This alleged behavior is conceivable when a person is incumbent to make a document in relation to another one. In this case the later asserts something but the former writes another thing. In all mentioned cases, the actus reusmust be detrimental to others. Detriment and harm- whenever material and spiritual - is personally and socially. Contrary to fact cannot be considered as the condition of criminal conduct. Forgery and deception can be committed even the conduct conforms to the fact.
  • Dr. Hasan Ali Moazen Zadegan Pages 299-328
    Preliminary investigations, as the essential stage in preparing the criminal proceeding file are important to determine the judiciary fate of the accused and the adjudication of rights of injured and administrating the criminal justice. To cross-examine the accused isconsidered the vital part of the preliminary investigations, and with regard to the necessity of advocacy of the principle of innocence and maintaining human dignity during the periods of proceeding vindicating rights of these people prior to and during the interrogation compatible to regional and international documents of human rights atthe stage of preliminary investigation are the basic considerations. Examples of vindicating rights in the mechanism of protocol of interrogations are numerous, which in the criminal proceeding systems of countries to be projected and arranged according to theprinciples of the fair proceeding and related documents. The right of understanding the charge with the mentioning of its reasons, the right of silence and announcing it, the right of having a lawyer and so forth, could be mentioned among these rights. In order to juxtapose with the principles of fair proceeding and guarantees of human rights duringthe interrogation, present deficiencies must be obviated even though in the criminal proceeding of Iranian law-maker has stipulated some of these rights in the constitution and criminal proceeding law. Iran’s judiciary branch has provided comprehensive Bill of criminal proceeding measures and has submitted it to the government to theextent that some of the short comings have been obviated.
  • Dr Eqbal Ali Mirzaee, Dr Searolah Moradi Pages 329-362
    The Parliaments Normally may re-enacts rules, while the rules are already valid and then when it repeals one of those rules, the question may arise that whether the previous rules with the same content are also repealed? A positive response is approvable by logic of norms and rules of law. In this regard, the Concept of law may not be recognized by its Subjects, sections and Sub-Sections, but with the main important functions of the law.Of course Legislator has an end by issuing an order. And by repealing an existed rule; he tries to abrogate his previous purport. Therefore postulating the validity of abrogated rule or amending the forms of the rules may amend him to concede the new purports and new issues in the process of Law-making.
  • Amir Hosseyn Niaz Pour Pages 363-378
    Reactive or criminal prevention of delinquency consists of complex measures and actions of criminal justice system that have been applied after committing to a crime in order to deter potential and actual criminals from committing the first or another crime. Criminal policy makers usually use several mechanisms for accelerating criminal process to stop prolongation the time of tribunal, ignoring the rights of actors of criminal suits and preventive function of criminal justice system. In this paper, accelerating the criminal process in both national and international criminal policy is investigated.
  • Dr. Kheyrolla Hormozi Pages 379-402
    Legal definition of the facts of case is prior to judgment. As in both of criminal and civil proceedings, deciding in respect of matter must be done after legal definition of the disputed facts. There is not aprecise definition of definition of facts, but it can be considered as putting it in some categories has been created by legislator. Groupsthat each of them has same law and governs on matters located in. Role of judgment in definition of facts is another subject of this paper. We will see that contrary to famous view, the role of judgment is a positive one and this fact entail some important effects in both of criminal and civil proceedings.
  • Dr. Kamaloddin Harisinejad Pages 403-425
    The lack of centralization in the horizon of Iran’s executive history emerged sincethe Constitutional Revolution of Iran, and its origin was in Tabriz. MunicipalCouncil as one of the important examples of decentralization, pioneered by Tabriz,formed across the country and managed the administrative issues of the cities. Butthe circumstances of this matter after a hundred years of establishment was not alikeand had passed many up and downs.Immediately after the Constitutional Revolution, municipal councils relying onmunicipal councils law, approved in 1325 (lunar year) with sufficient authority andconsiderable autonomy, whether for the selection of its members or the rate of thepresence and intervention of central government in their matters, began to organizethe affairs of cities. The coup occurred in 1920 and change of the dynasty and theestablishment of dictatorship, the councils ebbed. Legislation and enforcementof municipality Law in 1930 and its implementing regulations, these associationslost their independence and changed legally and practically into powerless agents ofcentral government. After September 1941, and the relative opening of politicalspace and especially starting of oil nationalization movement, municipal councilsbeing also considered, and by the approving of municipal law and the municipalcouncils formed in 1949 and then the bill of the municipality law in 1952 regainedrelative independence and authority to govern the cities. This period did not last solong and with the Persian date 28 Mordad 1332(August 1953) coup, the role ofmunicipal councils paled at the governing of city affairs. Adopting municipalityLaw in 1955 and its subsequent amendments and under the influence of prevailingpolitical climate, city councils converted to ceremonial institutions.After Islamic revolution in 1978, Iran's constitution, defined a great importance forcouncils, including the Islamic City Councils and declared them as the decisionmakingand administerating elements, but in spite of legislating relative laws,, thesecouncils were not formed for various reasons.Governing the city affairs deputed toostandariha on the behalf of them; finally the city councils were formed in1999,although the level of their authority and interference in city affairs of theirlimits is not in the status of constitutional arrangements in this regard.